Hvad er autoer?

Hvad er autoer?

4.4/5 rating (14 votes)

- fordele og ulemper

Autoer kan godt blive store, hvis man passer dem godt og bruger de rigtige sorter.De senere år er der kommet nogle andre cannabisfrø i frøbutikkerne - autoerne. De eksisterede ikke i halvfemserne og en af de første sorter som blev solgt kommercielt var en lille plante med meget lidt potens - Lowryder. Men autoerne er kommet for at blive, og de har især interesse for folk som skal dyrke udendørs under kølige himmelstrøg med klima ligesom Danmark.

Hvad er en auto?

Auto er en forkortelse for "automatic flowering" - automatisk blomstring. Autoer blomstrer automatisk tidsbestemt, når de når en hvis alder. De normale sorter blomstrer til efteråret, når dagene bliver kortere. Og indendørs simmuleres dette ved at give blomsterne 12 timers nat. De fleste autosorter blomstrer så snart de er kønsmodne indenfor en måneds tid - og nogle sorter blomstrer lidt senere og giver lidt tid til mere vegetativ vækst inden de sætter blomstringen i gang. Autoer er færdige fra frø til modne blomster på ca. 60-110 dage.
Autoer er lavet ved at krydse moderne hybrider eller landracer af kultivarene Indica og Sativa med en tredie kultivar Ruderalis. Ruderalis vokser på meget nordlige breddegrader vildt og har egenskaben at den blomstrer automatisk. Den har dog et meget lavt indhold af THC og derfor krydses- og avles den med de moderne sorter.

Er autoer det bedste valg for begyndere?

Autoer udendørsMange anbefaler autoer for begyndere, men jeg mener ikke, at det er det bedste valg. Det er rigtigt, at det er meget simpelt at dyrke en auto sådan rent lysmæssig, fordi lampen bare skal stå tændt det meste af tiden 18-24 timer for det bedste udbytte. (De kan også dyrkes under 12/12 - blot med mindre udbytte). De almindelige sorter bliver ved med at vokse, mens lampen står på 18-24 timers lys - og når man giver dem 12 timers absolut nat, begynder den at blomstre... og det er jo virkelig ikke særligt kompliceret. 

Bagdelen ved autoer

Men bagdelen ved autoerne er, at de kun vokser vegetativt i tre-fire uger, inden de sætter igang med at blomstre. Derfor skal planterne være super glade i deres første uger, for at give et godt udbytte. En begynder kan let komme til at lave en lille fejl. Planten kan blive overvandet en smule. PH-værdien kan være lidt forkert. Den kan være overgødet. Det mindste shok den lille frøplante får, kan bremse væksten i lidt tid, og hvis man kommer til at gøre det, ender man op med meget små planter, som kun får et meget lille udbytte - måske helt ned til et par gram blomster. De har behov for fuld vækst i alle de første uger - ellers skal man have sat nogle nye frø over i en fart.

Fordele ved autoer

Men selvom autoerne kan være lidt følsomme for begyndere, er der nogle kæmpe fordele. At blomstringen er tidsbestemt gør, at man kan så dem, så man kan høste dem på den dato man har lyst. Man kan derfor så dem f.eks. 1. maj og høste dem midt i Juli før kulde og mug æder dem op. Og med de somre vi har oplevet så tit kan det være en kæmpe fordel. Autoerne er dog så nye, at der ikke er mange sorter, der er særligt resistente overfor mug, så hvis der er meget vådt under blomstringen, skal man være over dem og klippe fra nådesløst.
Autoer holder sig oftest i en rimelig medgørlig størrelse, der gør dem meget velegnede til at dyrke i potter. De er super lette at dyrke i en parcelhushave, da de let kan skjules bag andre planter uden at de rækker to-tre meter op i luften. 

Er autoer lige så gode medicinsk som almindelige?

I starten da autoer kom på banen, var sorterne meget mindre potente end de andre almindelige sorter. De var ikke blevet forædlet nok til at de helt havde samme mængde THC. Men de seneste mange år er der sket ufatteligt meget på området. Det er blevet let tilgængeligt at få lavet analyser over cannabinoideindholdet i planterne, og det gør avlsarbejdet meget lettere.
I dag kan vi derfor dyrke autosorter der er ligeså potente som de mest potente almindelige sorter. Men man skal selvfølgelig have fat i de rigtige moderne sorter, da meget af den gamle genetik stadig spøger rundt omkring. Men brug nogle ordentlige sorter fra avlere der ved hvad der foregår, og så kan man sagtens dyrke autosorter med præcis ligeså gode cannabinoider og terpener som i de bedste almindelige sorter.

Tak fordi du læser med.

Mike Green
Følg mig på facebook

cannabisfroebanner111