Høst og tørring af cannabis

Høst og tørring af cannabis

4.2/5 rating (86 votes)

- sådan kan du gøre

toerringEn lille artikel om, hvordan og hvad man gør, når det nu bliver høsttid. Hvornår kan vi høste planten for at få det mest optimale indhold af cannabinoider/medicin? Hvordan tørrer vi det, og lagrer det, så det ikke mister potens? Det er lidt af de spørgsmål, jeg vil forsøge at få afklaring på i denne artikel. Der er rigtigt mange meninger og argumenter omkring hvordan man bedst høster, tørrer og opbevarer sin urt. Dette er bare lidt omkring hvordan man i hvert fald også kan gøre.

Hvordan ser man om planten er moden og høstklar?

harvestedNår planten er ved at være klar til høst, er det lige med at finde ud af, hvornår den har sin optimale potens. Der er mange tommelfingerregler, og jeg vil prøve at nævne nogle af dem i afsnittet her.

Harepikskirtlerne - trikomer (trichomes)

I hunplanternes blomster dannes der harepikskirtler. Harepikskirtlerne er de små "krystaller" som dannes på de mindste blade og på hunblomsternes blomsterbæger (Calyx) - selve det grønne, hvor de to små hvide/gule/orange støvfangere stikker ud. Det er i øvrigt herinde, frøet dannes, når/hvis støvfangerne er blevet bestøvede ved at et pollenkorn er landet på dem.
En harepikskirtel minder lidt om en paddehat i form. En stilk med en lille boble på. De bedste koncentrationer finder vi i disse bobler. Det er i øvrigt disse, man traditionelt filtrerer fra plantematerialet gennem et fintmasket silkenet og laver til hash.

Harepikskirtlerne skal være mælkehvide for højeste potens

trichomesmilkyMens planterne endnu ikke har nået højeste potens vil boblerne på stilkene være helt glasklare, og man kan se dem glimte i solen eller under lyset. Når de er modne og fyldt med cannabinoider, bliver de mælkehvide.... og nu glimter de ikke længere. Man kan let se det med en kraftig optikerlup - men man kan sagtens se det med det blotte øje, med lidt træning. En billig optikerlup kan indkøbes på Ebay for billige penge - under kr. 50. 

Ravfarvede harepikskirtler er sovemedicin

Ravfarvede harepikskirtler har mere CBN og giver en mere sløvende effekt - sovemedicin.Hvis man høster planterne, når næsten alle harepikskirtler er mælkehvide, får man den mest rene og opløftende effekt. Hvis man ønsker et mere søvndyssende slutprodukt, kan man lade harepikskirtlerne modnes endnu mere - så bliver de ravfarvede. Hvis du f.eks. lader 50% blive ravfarvede, vil du høste en meget mere bedøvende blomst. Ravfarven er tegn på at harepikskirtlen er ved at dø hen, og den har et større indhold af nedbrudt THC, som nu er blevet til CBN (Cannabinol), som har den meget søvndyssende effekt. Prøv f.eks. at lade en plante modne til næsten 100% ravfarvede trichomes, hvis du vil lave noget decideret sovemedicin. Det har en effekt, så man simpelthen sidder og gaber efter indtagelse.

Støvfangerne bliver orange, røde, brune, pink

trichomesEn anden indikator på at din plante er ved at være moden, er at støvfangerne skifter farve fra hvid/gul til mere visne farver som brun, orange - nogle sorter får helt knaldrøde støvfangere. Men når alle støvfangere er ved at have skiftet farve, er planten så småt ved at være moden. Man kan dog typisk roligt lade dem modne en uges tid mere, når man synes at alle støvfangere har skiftet farve.

Blomsterne svulmer op

Til sidst, når planten er lige ved at være helt klar, svulmer blomsterne op. Det ses ret tydeligt, og man ser det bl.a. let ved, at støvfangerne synes mindre/færre. De forsvinder lidt mellem de svulmende blomsterbægre.

Producentens estimerede høsttid

En anden metode, er at kigge på, hvor lang tid producenten skriver, at blomstringen tager. Det er selvfølgelig lettest at have med at gøre indendørs - for udendørs gælder det, at man angiver en måned, men det varierer alt for meget til at det kan bruges her, da det jo er forskellige klimaer - medmindre du har købt gode danske frø. Hvis producenten f.eks. skriver at det tager 60 dage at blomstre, kan du bruge det som en indikation, men igen varierer det meget... og der er jo forskellige fænotyper i en frøpakke, så de modnes ikke nødvendigvis præcis samme dag - eller uge for den sags skyld.

Den mest sikre metode, er at kigge på harepikskirtlerne, og sikre sig, at de er tæt på at være mælkehvide allesammen. Alle de andre indikationer er tommelfingerregler.

Fushing - skylning

Flushing er efterhånden ved at være grundigt undersøgt, og det ser ud til, at det blot er en myte, at flushing er nødvendigt. Men her er tesen: Når man dyrker planterne intensivt indenfor med masser af gødning, er det en god ide at "flushe" planterne i ca. 10 dage inden høsten. Det går ud på at skylle gødning ud af jorden, så planten drænes for de store mængder salte osv. i gødningen. Hvis ikke man gør det, kan man, især ved rygning, smage og se, at urten brænder dårligt, og giver sort hård aske. Det kan også være meget krads og ubehageligt at ryge med hosten til følge. Men uanset, så er det en fin ide at skylle disse gødninger ud af planten til sidst, så man ikke har disse med, når produktet høstes. Man vander blot igennem med PH-justeret vand uden gødning - vandet skal gerne løbe gennem mediet, så gødningen direktes vaskes ud. Planten vil efter nogle dage begynde at få gule faneblade (de store blade) - dette fordi planten trækker sin sidste næring til blomsterstandende.

Høsten

Dette er en tid med blandede følelser. Planten man har passer i nogle måneder og nydt synet af, skal pludselig klippes ned.... men man skal også HØSTE! UARK! Nu er urten endelig moden, flushet og klar til at klippe ned og påbegynde efterbehandlingen.

Høst om morgenen

Planternes terpener (duftstoffer) er meget flygtige, og fordamper let. Derfor er det en god ide, at høste din plante lige efter lyset tændes, så lampe og sol ikke når at brænde dem af. Man kan faktisk lugte disse terpener fordampe fra planterne i timerne efter lampens tænding i et lukket rum.

Sådan kan du gøre

Det er helt simpelt. Vi skal bare have høstet blomsterstandene nu. Lad være med at falde for ammestuehistorier om at det skal være ved fuldmåne, eller at du skal forskrække planten ved at dyppe rødderne i kogene vand - vi skal bare have fat i blomsterstandene, så vi kan efterbehandle/tørre dem. Hvis du høster en stor plante, kan du med fordel klippe grenene af og behandle dem enkeltvis. Små planter kan klippes ved foden og hænges til tørre hele. Du kan med fordel mens de er helt friske, rykke alle de store bæreblade af - de har meget lidt medicinsk værdi, selvom de selvfølgelig sagtens kan juices... men der tror jeg f.eks. brændenælde vil være sundere at bruge krudt på til juice. 

Tørring

Når du har klippet planten i mindre stykker, skal den tørres. Det kan gøres på mange måder, men det gælder, at det skal foregå i mørke, da THC og andre cannabinoider hurtigere nedbrydes i lys. Det skal være i et velventilleret rum, da der ellers let kan komme mug i de tætte blomsterstande.

Husk evt. mærkning

Hvis har forskellige planter/sorter, så husk at mærke dem, så du ved hvad der er hvad. Selv planter fra den samme frøpose/sort kan have meget forskellige egenskaber og indhold af f.eks. CBD og THC - det gælder ISÆR CBD-planter, som ofte kan variere meget i disse forhold. Hvis det ikke betyder noget for dig, kan du selvfølgelig bare blande dem alle og lave en stor ensartet portion medicin.

Tørresnore

En let måde at hænge planterne til tørre, er på tørresnore. Hæng en lidt tynd snor op, og klip blomsterstandene, så de enkeltvis kan hænge i en lille gren uden at røre hinanden. Sådan kan du let tørre planterne på en sikker måde, der giver god ventilation. Man kan også hænge hele planter op sådan, hvis det er mindre planter... Det er helt et spørgsmål om hvad man foretrækker. Nogle trimmer planterne helt færdige inden denne tørring - andre tager kun de største bæreblade af.
En lille vifte til at bevæge luften lidt under tørringen er ingen skade til. 

Papkasse

En stor papkasse er et fremragende tørrerum. Stik snore igennem den som tørresnore - eller brug lange tynde blomsterpinde. Klip urterne i mindre stykker og hæng blomsterne på tørresnore inde i papkassen. Papkassen sørger for at suge noget af fugten til sig, så man kan som oftest sagtens undlade yderligere udluftning. Lad kassen stå lidt åben, så luften derinde kan skiftes en smule.

Hvornår er de tørre?

Det er vigtigt at planterne er tørre nok, inden man tager dem ned til videre efterbehandling. Hvis ikke de er tørre nok, vil de hurtigt mugne. Men noget øvelse kan man mærke, når den er der. Det kan variere meget hvor mange dage det tager.... Nogle steder en uges tid, men køligere steder tager lidt længere tid... også afhængig af luftfugtighed.
Man kan mærke på vægten og hvor fast blomsterstanden er med lidt øvelse, men mange ser om en tynd gren kan knække eller bøje. Når tynde grene kan knække fremfor lydløst at bøje sig, så er planten tør nok. Man kan godt med succes tage dem ned en smule før, men det kræver megen overvågenhed! - det tager bare et døgn for et smukt glas med blomster fra øverste hylde at blive til muggen affald. Luftfugtigheden bør ligge på ca. 60-65%. Man kan købe et billigt hygrometer, som kan ligge inde i glasset, så man kan overvåge. Men knækker de tynde grene, hvor de tykke stadig bøjer - så er der en god chance, for at du har ramt netop denne fugtighed. 

Muggen pot bør IKKE indtages

Muggen cannabis kan være giftigt. Undgå at indtage det. Klip det væk - samt et godt område omkring muggen.Du har IKKE lyst til at indtage muggen pot.. Det KAN indeholde meget giftige sager. Ikke ofte, men nogle af de skimmelsvampe der kan komme på bl.a. pot kan være meget giftige, hvis man er uheldig, så man bør holde sig helt fra pot med mug. Du kan lugte det med det samme - hvis det lugter af svampe, så er det til skraldespanden.

Fermentering og opbevaring

Når man tager planterne ned fra tørresnoren, når grenene kan knække, har de stadig en smule fugt inde i midten af blomsterstandene. Denne smule fugt er med til at gøre, at der sker en let fermentering af topskudene. Det er vigtigt at den er der, da processen nedbryder kloforyl og gør at potten ikke dufter af hø, men af blomster. 

Syltetøjsglas til opbevaring er sagen

Syltetøjsglas er gode til at opbevare cannabis til fermentering.Det bedste at bruge til at opbevare dine urter, er gode syltetøjsglas eller lignende lufttætte beholdere. Nogle plasticbeholdere, poser osv. er ikke helt lufttætte, eller de kan afgive duft og smag til urterne - det er medicin og fødevarer, så det skal opbevares ordentlig. Der er selvfølgelig nogle dyrkere, som dyrker mere end til husbehov, og der kan det selvfølgelig være lidt omstændigt, og man kan i så tlfælde bruge fødevaregodkendte lufttætte plastbeholdere som man f.eks. kan købe dem i IKEA.

Sådan gør du

Put din friske og næsten tørre blomsterstande i dit glas. Pak dem fint, så der ikke er for meget spildplads omkring dem, men uden at mase dem sammen. Luk glasset og stil det et mørk og køligt sted. Du kan evt. klippe blomsterne helt af alle grenene, for at have plads til mere urt uden spildplads... 

"Pop" syltetøjsglasset dagligt i nogle dage

Den friske tørrede urt, har stadig noget fugt tilbage i centeret af blomsterstanden, når det ydre er tørt. Denne fugtighed fordeles i hele syltetøjsglasset, når det er lukket. Derfor er det ekstremt vigtigt dagligt at åbne glasset i noget tid hver dag i starten, for at afgive den overskydne fugt - ellers mugner det med det samme. Du kan høre/fornemme et lille "pop", når du åbner glasset i starten pga. damptrykket i glasset. Når det ikke længere siger "pop" efter måske en uge, er det tid at forsegle/lukke glasset helt og stille det til opbevaring til senere brug. Hvis blomsterne hænger sammen i en klump nede i glasset, er de endnu ikke helt tørre til langtidsopbevaring... de skal bevæge sig individuelt.

Fermentering tager tid

Opbevar din urt på glas i mange måneder - 6mdr. er rigtigt godt - men et år endnu bedre.Din urt kan bruges med det samme, men den får en væsentlig bedre duft og smag, når den har ligget i glasset og fermenteret i nogle måneder - hvis du kan vente, så prøv at give den 6mdr. - eller et helt år. Til den tid har urten nedbrudt meget klorofyl, og din urt vil dufte fantastisk af blomster og al høduft vil forsvinde. Når der konkurreres i konkurrencer om de bedste urter lagres de typisk helst et år. Til den tid er cannabisen i øvrigt også decarboxyleret, hvis den er opbevaret ved stuetemperatur.

Tak fordi du læser med. 

Følg også med på facebookFølg også med på facebook

Mvh.
Mike Green

 

cannabisfroebanner111