Hanplanter og hunplanter - kend forskellen

Hanplanter og hunplanter - kend forskellen

4.1/5 rating (22 votes)

- sådan ser du forskel

En lille kimplante, hvor man ser de to kimblade og de to første ægte blade.Mange nye dyrkere er ofte i tvivl når det kommer til hanner og hunner, og mange vælger derfor feminiserede cannabisfrø. Det er de ubestøvede hunner, som giver langt den bedste medicinske virkning/mængde. Derfor skal hannerne helt væk eller isoleres, så de ikke bestøver alle blomstrende hunplanter i nabolaget - og længere væk, for pollen kan flyve meget langt med vinden... Hannerne indeholder meget lidt cannabinoider, og de er kun noget værd for folk med lav tolerance - regelmæssige brugere vil kun få meget lidt effekt af at indtage hanner. Derfor er det vigtigt, at vi kan se forskel. Det er heldigvis rigtigt let. Efter at have set blomsterne en enkelt gang, kan man ganske let sortere i dem.

Blomsterne og bierne...

En hunblomsterstand godt på vej mod modning (også kaldet "Cola" på engelsk.Hvordan virker det egentlig med de hanplanter og hunplanter? - Cannabis er det man kalder en "etårig tvebo". Det vil sige at planten, i naturen er et frø som spirer og gror - går i blomst og dør igen efter forhåbentlig at have lavet masser af frø. At den er tvebo er delen med hanplanter og hunplanter, hvor mange andre planter f.eks. har begge køn i sine blomster.
Når hanplanterne går i blomst oftest nogle uger før hunplanterne, laver den hanblomster, som har en enorm mængde meget små pollenkorn i sine støvdragere. Støvdragerne frigiver pollen ved det mindste vindpust hvorefter de små pollen flyver med vinden og lander på hunblomsters støvfangere (De to små hvide/gule hår/tråde som stikker ud af hver lille hunblomst. Når et pollenkorn er landet på en støvfanger visner støvfangeren ind i løbet af et par dage, og frøproduktion er igang. Det tager ca. en måned for et frø at blive dannet og modnet.

Førblomster (preflowers)

Find førblomsterne tidligt og kend forskel på hanner og hunner inden de går i blomstNår den unge frøplante bliver kønsmoden danner den førblomster - små enkelte blomster som den sætter helt inde ved hovedstammen. Det sker typisk efter 1-2 måneder. Disse blomster kan man bruge til at bestemme planternes køn på et tidligt tidspunkt og måske slippe for at dyrke en masse hanplanter, som man alligevel ikke ønsker. Når planten viser køn på denne måde, er det fordi den er kønsmoden.. Den er altså ikke gået i blomst. 
Når frøplanten er kønsmoden sker der en anden ting, som man kan bruge, når man vil kigge efter førblomster. Den helt lille frøplanter starter først ud med at sprede sine to små kimblade. Disse ligner ikke cannabisblade. Det gør først det næste bladsæt, som starter med en enkelt fane på hvert lille blad. Den lille voksende plante vil få bladsæt kommende på hver side af hovedstænglen lige over for hinanden, mens den endnu ikke er kønsmoden. Når den har lavet ca. 4-6 bladsæt overfor hinanden, begynder de pludseligt at vokse skiftevis på hver side - og nu er planten kønsmoden og nu viser den ofte køn ved at sætte de små førblomster helt inde ved hovedstænglen på den øvre del af planten. De kommer lige hvor bladene sidder fast på hovedstænglen, og de kan nogle gange være lidt små. Men hanblomsten er en enkelt lille 1-2 mm kugle som sidder på en lille stilk. Hunblomsterne har ikke så lang en stilk med sidder mere direkte fast på hovestænglen - og så stikker der et par bette små hår ud.

Blomstring

En moden hanblomsterstand, som snart vil åbne sine blomster.Når det bliver sensommer og dagene begynder at blive kortere (eller når man indenfor sætter lampen til at være slukket og simmulere dette med 12 timers nat). Så begynder planterne at blomstre. Der er en undtagelse med de nyere "autosorter", som blomstrer uafhængigt af nattelængden. Men når dagene begynder at blive kortere begynder planterne at gå i blomst. Først blomstrer hannerne og nogle uger senere begynder hunnerne så småt at røre på sig. Planterne starter med at eksplodere i væksten i ugerne inden. De strækker sig op, for rigtigt at sprede og modtage pollen. Hannerne vil danne de små drueklaselignende hanblomsterstande (hvis du ikke har sorteret dem væk ved at spotte førblomster). Og lidt senere begynder hunnerne at se lidt pjuskede ud i spidsen af skudspidserne og snart vil de bugne i de hvide støvfangere, som stikker ud fra de små blomsterbægre. De vil efter lidt tid og afhængigt af sorter, begynde at danne små harepikskirtler på blomster og de små blade der sidder i blomsterstandende. Disse harepikskirtler er også trikomer og det er i disse, vi finder langt det største indhold af cannabinoider og terpener som har de vigtigste medicinske værdier for de fleste. Når disse filtreres væk fra plantematerialet og presses sammen, er det i øvrigt hash.

Hunblomster

De to små støvfangere er sikre tegn på at det er en hunblomst.Hunblomsternes sikreste kendetegn er de to små hvide/gule hår (støvfangerne), som stikker ud af hver enkelt blomst - og som i klaser får hele hunplantens blomsterstand til at have disse hår stikkende ud til alle sider søgende efter pollen. Disse hår (pollenfangere) svarer i øvrigt til de hvide fimrehår som stikker ud af enderne på majskolberne (og når de ikke er bestøvede ser vi de tomme felter på majskolben). Hunblomsterne kan altid kendes på disse. 

 

 

Hanblomster

Sådan ser hanblomster ud lige før de åbner sig - ingen hvide støvfangere (de små hår)Hanblomsterne er små og runde, og ender med at sidde i små klaser. Men som førblomster sidder der blot to små næsten runde små blomster - en på hver side af hovedstammen lige ved siden af, hvor et blad er hæftet på stammen. Hvis du har små grønne knopper på din plante og der ikke kommer små støvfangere ud af dem - så er det hanblomster.

 

 

 

Hermafroditisme

Her en hermafrodit - dem skal man ikke avle videre på og lave cannabisfrø.Nogle planter udvikler sig til hermafroditter - planter med både hanblomster og hunblomster. Dette er en meget upraktisk egenskab, og enhver avler vil næsten altid kassere en hermafrodit øjeblikkeligt. Årsagen er, at der pludseligt kan udvikles hanblomster som bestøver alle planter i nærheden. Alt afkom vil bære genet for denne hermafroditisme, så det er noget som normalt bør kasseres straks. Planten kan dog godt bruges medicinsk, og man kan forsøge at nippe hanblomster af inden de åbner sig. Nogle gange vil planten stoppe med at lave dem og ligne en almindelig hunplante.
Når man laver feminiserede planter fremkalder man dog en form for hermafroditisme omend den ikke er at betragte som ægte hermafroditisme. Her stresser man en hunplante ved f.eks. lysforstyrrelser, overmodning eller ved at sprøjte kemikalier som sølvvand og andre lignende stoffer.

Tak fordi du læser med :)

Følg eventuelt med på facebook her, hvis du vil høre, når der er nye artikler.

Mike Green

cannabisfroebanner111