Mug i cannabis

Mug i cannabis

4.4/5 rating (5 votes)

- udedyrkerens værste fjende

mug1I en stor blomsterstand på en cannabisplante sidder blomsterne meget tæt. Jo mere moden jo tættere. Når blomsterne er fede, er det også den tid på året, hvor vi får endnu mere regn, end normalt - og det er NU at muggen kan ødelægge høsten natten over.

En tidlig indikator på mug, er enkelte brune blade i blomsterstandene... Der vil ofte være mug i fuld gang inde ved stammen her. Kig grundigt efter hver dag!

Hvad kan man gøre?

1: Sorten

Mange tror, at en hvilken som helst sort kan dyrkes med lige stor succes, så længe det er en sort, som blomstrer relativt hurtigt. Men det har også noget at sige, at man bruger en sort som er aklimatiseret og har en bedre modstandsdygtighed for de svampe som angriber. En sort som har været dyrket i Danmark i mange årtier, har ofte opbygget en sådan, og kan blomstre uden mug i mere fugtighed, end f.eks. en sort, som kommer direkte fra et varmt og tørt klima - eller måske er fremavlet indendørs.

2: Luftcirkulation

Sørg for at der er luftcirkulation omkring dine planter. Hvis de står for tæt, kan det være nødvendigt at tynde lidt ud i planterne, hvor de berører hinanden - fjern et par store blade for at give lidt mere luft. Nogle fjerner mange - nogle næsten alle de store blade. Planterne laver stadig store blomsterstande, og det er helt sikkert, at det giver mere luftcirkulation. Yderligere er der mindre overflade til at fordampe, så i stille vejr, vil luftfugtigheden inde melem plantedelene være mindre.
Bind grene ned eller til siden, for at give mere luft og lys til hele planten. Har du planterne i drivhuset, så sørg for at åbne døre og vinduer, hvor der ikke regner ind.

3: Hold dem tørre

Mug hader tørre planter. Hvis du let har mulighed for at have dine planter under et halvtag hjælper det meget - blot man sørger for, at der også er luft. Men står planterne ude i haven, kan det være svært. Et godt trick er at ryste planten, hvis der bare er byger. Det gør, at planten når at tørre ud mellem bygerne, og det kan være med til at redde en høst.

Når du spotter mug

Muggen viser sig som brune plamager på dine blomsterstande - og der kommer ofte lidt på dine blade. Ved et muggent topskud ser man ofte også blade som gulnes, hvis muggen har taget lidt mere over.
Bladene fjernes let, men de brune plamager i blomsterne kræver lidt mere kirurgi. Nogle er helt fanatiske mht. muggen, og vælger at kassere hele planter. Men man kan i hvert fald sagtens overleve, hvis man forsigtigt fjerner de mugne dele, og de som har berørt. Pug mugne dele forsigtigt i en pose, så du ikke spreder dens sporer mere end nødvendigt.

Hvad gør man så...?

Når først planten har haft mug, ved man, at planten har et miljø, som muggen trives i. Derfor bør man gøre noget, når det er konstateret. Nogle vælger at høste planten med det samme, for at redde resten af planten. Andre fjerner muggen så grundigt som muligt, og lader planten stå under nøje opsyn. 
Kan man give planten mere luft og tørhed, kan det afhjælpe problemet og bære høsten i hus.

Nødtørring

Når du har oplevet mug i dine planter, skal du være ekstra opmærksom under tørringen. Vi vil oftest gerne tørre blomsterne langsomt, da det giver det bedste slutprodukt. Men har du haft meget mug, skal du under alle omstændigheder sørge for at fjerne dine større blade inden tørringen. Giv dem masser af luftcirkulation.
Har du haft meget mug, kan du klippe blomsterne helt af, og lægge dem på en enkelt avisside, så der kommer luft om hver enkelt lille blomstergren..

God høst ;)

Mike Green

cannabisfroebanner111